Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

FOTO: „Tatăl meu, Lucian Blaga” – un film cu valoare de simbol, lansat la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

lansare film tatal meu lucian blaga02Miercuri seara, la Sala Unirii, a fost lansat filmul „Tatăl meu, Lucian Blaga”. Evenimentul media a fost gândit ca o avanpremieră a ediţiei din acest an a Festivalului ce poartă numele geniului care a văzut lumina zilei în Lancrăm.

Realizat de Adina Popescu şi Manuel Ghervas, filmul s-a dovedit a fi o minunată incursiune în anumite secvenţe ale destinului pământean al lui Blaga, aşa cum au fost ele înţelese de fiica „celui mut ca o lebădă” – Dorli Blaga. Timp de 66 de minute, documentarul a înfăţişat (cu o serie de comentarii): intrarea în „satul lacrimilor”, casa natală a lui Blaga (inclusiv manuscrisele păstrate aici), aspecte ale vremurilor în care opera lui a fost interzisă, iar cărţile i-au fost „vânturate” din librării, perioada în care a fost bibliotecar, filările la care a fost supus de către securitate, modul în care e redată personalitatea sa elevilor de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Bucureşti, imagini din casa în care a locuit în Cluj-Napoca, cu accent pe biroul de lucru folosit, rememorarea ultimelor luni ale vieţii când boala l-a răpus, poetul fiind conştient de inevitabilul sfârşit. Dorli Blaga a fost „umbra de aur” a lui Blaga, cei 85 de ani la care a ajuns neîmpiedicând-o să-şi amintească, având lacrimi în ochi, de tabieturile părintelui său. Acestuia îi plăcea să creeze în natură, „nu se risipea în cuvinte lungi”, era conştiincios, avea scrisul „în sânge”. Inedite au fost şi intervenţiile, în film, ale lui Alexandru Bugnariu, nepotul lui Blaga, care a relevat aspecte ale activităţii prolifice de traducător pe care a întreprins-o ilustrul său înaintaş.

La finalul rulării peliculei Mioara Pop a precizat că documentarul „a încercat să ni-l aducă pe Blaga la noi acasă”, iar Adina Popescu şi Manuel Ghervas au afirmat că „prin realizarea filmului l-au descoperit pe omul Blaga, simţind un fel de duioşie, căci locurile în care a fost dusă camera de filmat poartă amprenta fiului intangibil al Lancrămului”. Fiind o marcă a C.J. Alba, filmul „va rămâne la noi şi-l vom putea revedea oricând vom dori”. De asemenea, el va rula, la diverse manifestări, şi în străinătate, prima proiecţie externă preconizată fiind pe 28 mai, la Madrid.

Să ne bucurăm, aşadar, că Blaga are de-acum şi un film autentic despre sine, o creaţie în care „s-a pus suflet” şi la care s-a lucrat cu emoţie, spre a va o valoare suplimentară celei de a XXXV-a ediţie a festivalului ce începe azi.

Ioan Adrian POPA

[nggallery id=438]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

AVERTIZARE RO-ALERT la Baia de Arieș: A fost semnalată prezența unui URS în satul Muncelu

Bogdan Ilea

Publicat

în

AVERTIZARE RO-ALERT la Baia de Arieș: A fost semnalată prezența unui URS în satul Muncelu Prezența unui urs a fost semnalată în cursul serii de sâmbătă, 19 mai 2024, în satul Muncelu, Baia de Arieș. Oamenii au fost informați trimis prin RO-ALERT cu privire la apariția unui urs în zona satului Muncelu. Sfaturi care le-ar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea