Servicii de salubritate civilizate oferite de SC Salprest Alba Iulia

- Stimate domnule director, din anul 1999 SC Salprest Alba Iulia a asigurat servicii de salubritate pentru locuitorii din judeţul Alba, mai întâi pentru albaiulieni, iar mai apoi şi pentru cetăţenii altor unităţi administrativ-teritoriale. Care a fost, în toţi aceşti ani, traiectoria firmei pe care o conduceţi?
– Aşa cum bine aţi subliniat, am preluat conducerea Salprest din anul 1999, când firma avea doar 3 autocompactoare pentru deşeuri, marca Roman Diesel, care la acea vreme ne-au dat mari bătăi de cap pentru a le menţine în stare de funcţionare. De asemenea, societatea a avut aproximativ 130 de salariaţi, dar după numai două luni am realizat o reorganizare pe criterii de profesionalism şi seriozitate, numărul angajaţilor scăzând atunci la circa 60 de persoane. În prezent nu mai avem nicio autocompactoare românească, iar parcul auto este unul modern şi diversificat, fiind pliat corespunzător pe obiectul de activitate al Salprest: avem circa 40 de autocompactoare pentru gunoi, câteva zeci de mii de recipienţi pentru deşeuri, cu capacitate cuprinsă între 0,8 litri şi 40 de metri cubi, 12 maşini de deszăpezit dotate cu pluguri şi instalaţii pentru împrăştiat material antiderapant, peste 10 utilaje de stropit şi utilaje mecanizate pentru zonele verzi, cel puţin 6 utilaje pentru vidanjat. Acum avem un număr dublu de angajaţi faţă de anul 1999, aproximativ 270 de salariaţi.
– Având în vedere specificul activităţii Salprest, cum aţi reuşit să păstraţi această echipă?
– În primul rând, aş dori să spun că meseriile din cadrul firmei noastre nu pot fi întotdeauna echivalate pur şi simplu cu cele similare de la alte firme. Ca să fiu mai explicit, şoferul care conduce o autocompactoare nu poate fi comparat cu unul de taxi, de exemplu. La fel şi muncitorii noştri, atât cei de la ridicarea gunoiului, cât şi de la spaţii verzi. Dar pentru a-i menţine, le-am oferit condiţii de muncă tot mai bune de la an la an şi salarii adecvate. Cine stă în ziua de azi la un loc de muncă dacă nu e bine plătit?
În prezent, angajaţii SC Salprest, toţi cu carte de muncă, beneficiază de salarii mai mari decât cele primite de personalul oricărei alte firme de salubritate din judeţ, fiindu-le asigurată plata la zi a tuturor contribuţiilor la bugetul de stat. În plus, salariaţii noştri primesc întregul echipament de protecţie prevăzut de legislaţia în vigoare, de la salopete şi veste, la scurte, mănuşi sau încălţăminte.

Mai mult, am îmbunătăţit permanent condiţiile de muncă ale personalului, investiţii dintre care amintesc reabilitarea completă a sediului, amenajarea garajelor, renovarea grupurilor sanitare, modernizarea serelor. Asta înseamnă, evident, şi reţele de utilităţi (apă, canal, curent electric, încălzire centrală, etc.) şi dotări.
– Am început un nou an calendaristic. Cum vedeţi evoluţia SC Salprest Alba Iulia în 2011 şi care sunt planurile de dezvoltare a firmei?
– Aşa cum am făcut în fiecare an, şi în 2011 vom continua modernizarea serviciilor pe care le oferă beneficiarilor firma Salprest, în vederea obţinerii unor performanţe tot mai mari. De altfel, munca noastră a fost apreciată în fiecare an, SC Salprest fiind premiată la fiecare ediţie a „Topului Firmelor” de către Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba, deoarece este cea mai importantă societate de salubritate din judeţ, cu rezultate pe măsură datorate unui management superior. De exemplu, noi evităm intermediarii la procurarea unor piese de schimb, asigurăm singuri service-ul pentru autospeciale, producem în regie proprie materialul floricol, etc. Tot în acest an ne vom extinde activitatea în cele aproximativ 20 de unităţi administrativ-teritoriale deservite de Salprest. Practic, vom îmbunătăţi continuu serviciile oferite cetăţenilor din cele circa 60 de localităţi câte sunt în total (municipii, oraşe, comune şi localităţile arondate), deoarece noi ridicăm gunoiul şi din localităţi unde această activitate este mai puţin rentabilă, lucru pe care alte firme nu-l fac.
Totodată, vom continua colectarea selectivă a deşeurilor, mai ales că dorim să punem în funcţiune şi o staţie de sortare a deşeurilor, la Alba Iulia. Am şi demarat această acţiune, iar până la finele anului vom începe efectiv activitatea. Nu numai că vom crea aproximativ 20 de noi locuri de muncă, dar vom reuşi să prelungim durata de utilizare a rampei de la Pârâul Iovului, hârtia şi PET-urile sortate la staţie nemaifiind depozitate la halda de gunoi, ci vor fi reciclate. Astfel, vom proteja şi mediul, dar vom putea menţine şi tarifele actuale ale serviciilor la cuantumul actual, fără să mai crească.
În rest, ne vom desfăşura activitatea ca şi până acum, în această perioadă realizăm curăţenia localităţilor şi ridicarea gunoiului, acţiuni de deszăpezire, iar când temperatura exterioară va permite vom face şi lucrările de sezon la spaţiile verzi, operaţiune care va lua amploare la primăvară.

Robert GHERGU

Email: unirea@unirea-pres.ro
Tel: 0258.811.419

Comentarii

3 Răspunsuri la Servicii de salubritate civilizate oferite de SC Salprest Alba Iulia

 1. rosca 08.01.2011 la 17:59

  In prima zi a anului 20011 in care au preluat gunoiul la Sebes, respectiv pe 04 ian, lucratorii lasau in urma lor pe stra Mircea cel mare din Sebes, doar mizerie din greu !
  Erau probabil obositi si nervosi, iar tov director, pardon patron, vorbeste de calitatea muncii firmulitei sale ?
  RUSINE !!!!!!!!!!!!!

 2. din sebes 09.01.2011 la 10:15

  aceiasi situatie si pe strada dorobanti, aproape de fiecare data muncitorilor nici nu le pasa de gunoaiele care cad din tomberoane atunci cand le golesc in masina – le e lene sa le ridice sa le puna la locul lor; daca le-am zis, au ridicat in scarba 2-3 hartii;

  asa ca, mister director, daca vreti calitate, rezolvati si acest aspect; stiu ca nu va prea pasa, teoretic am optiunea de a ma muta la concurenta, insa ma indoiesc ca ceilalti ar veni doar la mine, dintre toate imobilele de pe strada;

  oricum succes in afaceri; servicii romanesti, ce mai …

 3. Ba da cum il cheama pe director 09.01.2011 la 11:16

  Uite d-le artricol da nu scrie numele directorului….!Alo cum il cheama ???ori striga !!!